wtorek, 18 czerwca 2013

Dekorowanie babeczek: pszczółka z masy cukrowej


Do przygotowania tych babeczek potrzebować będziemy żółtą, białą i czarną masę cukrową (lukier plastyczny) oraz czarny flamaster do zdobienia.




Z żółtej masy modelujemy kształt jajka, z bardzo cienko rozwałkowanej czarnej masy wycinamy dwa cienkie paski, z białej masy modelujemy dwie małe kuleczki tej samej wielkości (oczy) oraz, z cienko rozwałkowanej białej masy- dwa małe kółka (skrzydełka).
Jeżeli nie dysponujemy specjalnymi wykrawaczkami, możemy skorzystać np. z odwróconej tylki:


Wycięte kółeczka, które będą naszymi skrzydełkami, lekko wyginamy, tak aby nadać im bardziej naturalny kształt- możemy sobie pomóc narzędziem do lukru plastycznego:

Cienkie paski oklejamy wokół żółtej masy, białe kulki lekko rozgniatamy i przyklejamy na wysokości oczu:



Ostrożnie, (wstrzymując oddech :) ) przyklejamy skrzydełka. Jeżeli są zbyt wysokie możemy je ostrożnie przyciąć u dołu. Jeżeli masa jest zbyt sucha, możemy użyć specjalnego kleju, lub po prostu posmarować przyklejaną część wodą.



Flamastrem domalowujemy oczy:
Oraz uśmiech :)

Taką pszczółkę możemy umieścić na przykład na babeczce z trawą.
Jak przygotować taką trawiastą babeczkę dowiecie się już niedługo na blogu :)


Wszystkie wykorzystane do przygotowania dekoracji materiały znaleźć można w sklepie TortyTorty.pl .








2 komentarze:

  1. Śliczne!

    A czy macie w planach szkolenia, a jeżeli tak to w jakim mieście i kiedy?

    OdpowiedzUsuń