To chyba mój ulubiony sposób dekoracji. Babeczki wykonane w ten sposób są niezwykle estetyczne, eleganckie, świetnie nadają się na różnego rodzaju uroczystości: chrzciny, wesela, imieniny, urodziny.

Do wykonania tych babeczek potrzebujemy masy cukrowej, kremu maślano-serkowego (przepis na blogu), wykrawaczki patchworkowej (można znaleźć je na Allegro), lub zwykłych narzędzi kuchennych: noża i szklanki, oraz wałka do masy cukrowej i małych ozdobnych perełek (ja zawsze polecam te najmniejsze)
Przykładamy wykrawaczkę patchworkową i bardzo dokładnie odciskamy:
Delikatnie zdejmujemy z masy wykrawaczkę.
Babeczkę smarujemy masą serkową, tak, żeby utworzyć ładne, proporcjonalne wybrzuszenie.
Następnie, korzystając z wykrawaczki, wykrawamy z naszej masy okrąg, lub inny kształt.
Jeżeli nie mamy do dyspozycji wykrawaczki, możemy wykorzystać nóż - jego tępą częścią zarysowujemy równoległe linie:
Do wycięcia koła, zamiast okrągłej wykrawaczki, możemy wykorzystać szklankę z ostrą krawędzią:
Masę cukrową nakładamy na babeczkę, delikatnie wygładzamy nierówności.
Zagłębienia możemy dodatkowo udekorować małymi perełkami:
cuda, cudeńka! zawsze chciałam się nauczyć takich pięknych zdobień :]
OdpowiedzUsuńjakie prześliczne, koniecznie do wypróbowania. :D
OdpowiedzUsuńprzepiękne...
OdpowiedzUsuńDziękuję! One naprawdę są bardzo proste w wykonaniu, chociaż pierwsze trzy trzeba przeznaczyć na testy ;)
OdpowiedzUsuńpóźniej jest już tylko lepiej :) a wychodzą naprawdę przepiękne.
Ale śliczności! Cudownie wyglądają!
OdpowiedzUsuńPiękne!!!
OdpowiedzUsuńŚwietny blog, kopalnia wielu pomysłów :) Jestem pod wrażeniem, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń