środa, 19 czerwca 2013

Dekorowanie babeczek: trawa z kremu.

Trawa na babeczkach to jeden z moich ulubionych motywów dekoracji babeczek: super odmiana od tradycyjnych kremów, ale też świetnie wygląda zarówno do babeczek eleganckich, ozdobione kwiatkami z masy cukrowej, ale też z motywami dziecięcymi: biedronkami z masy cukrowej, pszczółkami z masy cukrowej (opis przygotowania takich ozdób znajdziecie na blogu)


Do przygotowania takiej trawy potrzebna będzie tylka, płaska, z otworami. Np Wilton numer 233.

Do wykononania najczęściej używam kremu serkowo-maślanego, z odrobiną barwnika w żelu (ja najbardziej lubię Wilton).



Nakładanie kremu zaczynamy na dole, przy samej papilotce.


Jeżeli miałabym porównać technikę robienia trawy, to: jedną ręką mocno ściskamy worek z kremem, i przykładamy i odsuwamy szybkimi energicznymi ruchami. Szybkimi, zdecydowanymi, jak gdybyśmy chcieli sprawdzić, czy woda płynąca z kranu jest gorąca. Szybko, i energicznie, mocno naciskając worek z kremem, jedno przyłożenie obok drugiego.

Pierwszą warstwę nakładamy blisko papilotki, utworzy nam się gniazdko, i powoli przechodzimy wyżej, a na samym końcu dekorujemy czubek babeczki.

Ja osobiście najbardziej lubię długie, nieuczesane źdźbła,  a nie krótko przystrzyżony elegancki trawniczek ;)

Taką babeczkę ozdabiamy np. pszczółkami z masy cukrowej, albo kwiatkami z masy cukrowej (opisy wykonania na blogu).

Wszystkie wykorzystane do przygotowania dekoracji materiały i narzędzia znaleźć można w sklepie internetowym TortyTorty.pl .



1 komentarz:

  1. Przydatne są Twoje porady na temat dekorowania (tez róży z kremu czy kwiatków). Dzięki.

    OdpowiedzUsuń